Då var årets första folkmusikfestival över. Midvinterton i Olofström blev en succé. Det var inte överdrivet många besökare på festivalen, vilket är synd, men det kan bero på att festivalen har med Anders Smedenmarks hand fått ett annat fokus än de övriga festivalerna i Sverige. Midvinterton är en festival med fokus på den folkmusikaliska sången.

I år var det många kurser, de allra flesta med vokal inriktning. Man kunde bl.a lära sig grunderna i övertonssång, en och annan kroatisk visa av Lydija och Alexandar, festivalens längst resande besökare. Tillsammans med Kongero kunde kan få utforska stämmornas värld och Anders Larsson var där och lärde ut en och annan visa samt kom med tips och idéer till hur man sjunger och trallar till dans.

Festivalen inleddes på fredagen med det nya och skivaktuella bandet Alla Fagra från Malmö. Alla Fagra gav en lysande konsert med sina folkligt inspirerade tongångar och fyndiga melodier och texter. Det bjöds på ett folkligt rå-röj med tuffa rytmer samt mjuka och mysiga visor framförda med underbar känsla av Julia Westberg, Olof Götlin, Dan Svensson, Gabriel Hermansson och Per Svensson.

Därefter kunde man lyssna på Saltat, ett ungt band från Lund. Med sin lite ovanliga sättning med cello , fiol, nyckelharpa och sång framförde de visor av olika de slag från södra sverige. Varje låt har fått en personlig prägel och inget arrangemang är ett annat likt. Saltat bjöd på skönsång kombinerat med tjocka stråkmattor, jazzinslag och komplexa rytmiseringar.

Andra inslag på festivalen var Vurpa, en vokal och instrumental grupp bestående av 5 tjejer som är spridda över sverige, A Capella so seven, Kongero och Malungs viskurs. Även de två studentspelmanslagen från Lund, Lustspel, och Växjö, Väst, fanns på festivalen och spelade till dans vid flera tillfällen.

För dig som är intresserad av att läsa mer om vilka grupper som fanns på festivalen så kan du besöka festivalens hemsida på www.midvinterton.se

För egen del så var det en väldigt trevlig festival. Träffade många vänner där jag inte sett sedan festivalen i Linköping. Åsa som jag dansade med hela sista kvällen på linköping kom med studentspelmanslaget VÄST från växjö. Var väldigt kul att få träffa henne igen. Vi umgicks mycket precis hela helgen.

Jag spelade till dans sista kvällen. Det var lite nervöst. Var inte helt förberedd på det, men slängde mig in i det ändå eftersom att det var något jag behövde ha gjort till en kurs på skolan. Tydligen blev det väldigt uppskattat. Folk tyckte om att dansa till det jag spelade och tyckte jag hade ett bra sväng. Själv är jag inte helt nöjd. Slarvade mycket med några melodier som jag egentligen kan. Men skyller på att jag var trött och hade huvudvärk :p
Fast sånt går inte att skylla på när det väl gäller. Det gäller att ge allt till 100% varje gång man gör ett officiellt framträdande. Varje gång finns det chans att det står någon där som väljer mellan att hyra in en till ett jobb, eller som väljer bort en från ett jobb beroende på vad man levererar.

Och med de tankarna i huvudet har jag blivit inspirerad att börja öva igen. Har gått bra att spela överlag i helgen. Har kunnat spela längre pass utan att känna av någon smärta i armarna. Men att börja hård-öva nu är inget jag har blivit rekommenderad. Snarare tvärt om. Ska sakta öka mängden jag spelar för att inte överanstränga mig.

Ska komma igång och träna också. Det finns ett mindre gym på skolan som man kan låna gratis. Vill gärna börja träna både kondition och styrka. Dans är en bra form för detta, men jag har en känsla av att det kommer att bli i andra former istället.

Nu ska jag gå och sova. Har varit en tuff helg med lite sömn och en hel del jobb. Har skött ljudet på många av konserterna. Det är skönt att Anders litar på att jag klarar av det samt att han vågar lämna över ansvaret till mig. Det ger mig en möjlighet att utveckla mina kunskaper i live-mixning.

Kongero var väldigt imponerade över hur jag skött deras konsert. De hade en väldigt detaljerad lista med låtar samt vem som hade lead-song och hur mycket reverb de skulle ha med på konserten. Utan förvarning hoppade de över en låt i listan. Efter den låten gav de mig uppmärksamhet. De tackade ljudteknikern och sa att ljudteknikern var inte bara duktig, utan väldigt smart också och tackade för att jag var med på vad som hände. Men de ville inte berätta för publiken vad det var som hänt.

Likaså blev det på konserten med A Capella so seven. Jag satt och lyssnade intensivt på vem som hade lead och hjälpte den personen att träda fram och lägga de övriga i bakgrunden. Det var avtalat att de skulle göra tecken för att visa vem det var som hade huvudrollen i de olika låtarna, men det glömde de bort.

Det är skönt att få sån uppskattning från dessa musiker. Visar att man inte är helt tokig på det man gör ^^